Kategoriat
Artikkelit Uutiset

Terveysdataa Maisasta ja uudistuneesta Kannasta


Terveydenhuollon asiakkaiden henkilökohtaista terveysdataa on nykypäivänä mahdollista tarkkailla perinteisen Kannan ohella myös Maisasta, joka toimii niin selaimella kuin appina (iPhone, Android).

Uudistunut Kanta

Kannan uudet ominaisuudet ovat käytännössä listaukset diagnooseista, rokotuksista sekä toimenpiteistä. Kaikkiin näistä pääsee Terveystiedot -kohdan alta.

Mobiilinäkymää käytettäessä Terveystiedot -kohtaa täpättäessä päädytään ensin Terveystietojen pääsivulle, mutta sieltä kun täppää itsensä vasemman yläkulman valikkoon, löytyvät uudet kohdat sen samaisen Terveystiedot -kohdan alta.

Uusiin kohtiin kertyy luonnollisestikin data, joka on syötetty hoitopaikassa vasta sen jälkeen kun Kanta on tullut kyseiseen hoitopaikkaankin käyttöön (eli ikivanhoja rokotuksia ei esimerkiksi näy). Data saattaa sisältää myös yksityisten vastaanottojen kirjaamia tietoja.

Diagnooseissa näkyvät määräaikaiset ja pysyvät diagnoosit.

Diagnoosiin mentäessä nähdään sen tarkempia tietoja, sekä aiemmat merkinnät samalla diagnoosilla.

Rokotuksissa samanlainen listaus jo saaduista rokotuksista, eli mitä rokotuksella suojataan sekä rokotuksen nimi.

Rokotukseen mentäessä nähdään tuttuun tapaan lisätiedot siitä.

Toimenpiteissä puolestaan listataan esimerkiksi kipsaamon, silmänpohjaseurannan sekä psykiatrisen seurannan asioita muutamia mainitakseni.

…ja jollekin näistä riveistä mentäessä jälleen tarkemmat tiedot sekä aiemmat vastaavanlaiset merkinnät listauksena.

Hyviä uudistuksia siis Kantaan. Monipuolisempaa hakutoimintoa tuonne vielä toivoisi, mutta näilläkin pääsee jo tietynlaisiin tietoihin paljon aiempaa helpommin käsiksi.

Maisa

Maisa puolestaan toimii sellaisten hoitopaikkojen kirjausten kanssa, joissa käytössä on jo Apotti-järjestelmä. Toisinsanoen suurella osalla Maisa ei välttämättä vielä näytä mitään, mutta Apotin yleistyessä tietoa alkaa kertymään.

Maisan sovelluksissa käyttöliittymän oletuskieli valikoituu käyttöjärjestelmän kielen mukaan. Jos käytät puhelintasi suomenkielisillä valikoilla, on myös Maisa oletusarvoisesti suomenkielinen (tässä kuvassa englanninkielinen, koska käytän puhelintani in english). Kielen voi vaihtaa ainakin iPhone-versiossa koko iOS:n Asetukset -sovelluksesta löytyvän Maisa -kohdan alta.

Epikriisien, labratulosten ja kirjausten lisäksi Maisassa näkyvät tulevat ajanvaraukset, ja näihin liittyen Maisassa voi jo ennalta täytellä ennakkotietolomakkeita, jottei niitä tarvitse enää täyttää vastaanotolla.

Maisasta voi hoitopaikasta riippuen myös lähettää viestejä esimerkiksi välinejakeluun (näin ainakin Vantaalla). Kannattaa tutustua!

Maisan sovelluksissa käyttöliittymän oletuskieli valikoituu käyttöjärjestelmän kielen mukaan. Jos käytät puhelintasi suomenkielisillä valikoilla, on myös Maisa oletusarvoisesti suomenkielinen (tässä kuvassa englanninkielinen, koska käytän puhelintani in english). Kielen voi vaihtaa ainakin iPhone-versiossa koko iOS:n Asetukset -sovelluksesta löytyvän Maisa -kohdan alta.